Bolo de chocolate com cereja

Este bolo foi uma adaptação de uma receita da Fran Costigan, a rainha das sobremesas veganas, e ficou divino.

Segue a receita original em inglês:

Recipe reprinted with permission from VEGAN CHOCOLATE © 2013 by Fran Costigan, Running Press, a member of the Perseus Books Group

Ingredients: Cake

1 cup organic whole wheat pastry flour
1 cup organic unbleached white flour
1/2 cup plus 2 tablespoons Dutch-process cocoa powder
1/2 cup light organic cane sugar
2 teaspoons aluminum-free baking powder
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon fine sea salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 cup mild extra virgin olive oil or an organic neutral oil
1 cup pure maple syrup, dark amber or Grade B
2 cups chocolate or vanilla soymilk, almond milk, rice milk
1 tablespoon pure vanilla extract
(optional) 1 teaspoon chocolate extract
2 teaspoons apple cider vinegar
1 recipe Chocolate Ganache (recipe follows)
Position a rack in the middle of the oven and preheat to 350˚ F. Oil the sides and bottom of two 9 x 3inch round cake pans, or equivalent, and line the bottoms with parchment paper cut to fit.

Place a wire mesh strainer over a medium bowl. Add the whole wheat pastry flour, white flour, cocoa, sugar, baking powder, baking soda, salt, and cinnamon to the strainer, and sift the ingredients into the bowl. Stir with a wire whisk to aerate and distribute the ingredients.

Whisk the oil, maple syrup, nondairy milk, extracts, and vinegar in a separate medium bowl until very well blended. Pour into the dry mixture and stir with a whisk until the batter is smooth. This batter is meant to be fairly thin.

Pour the batter into pans, dividing evenly. Tap the pans lightly on the counter to pop some of the air bubbles. Bake the cakes on the center rack for 25 to 30 minutes, or until the tops are of the cakes are set, the sides have started to pull away from the pan, and a cake tester inserted in the center of the cake comes out clean or with only a few moist crumbs.

Cool the pans on wire racks for 5 minutes. Run a thin knife between the cake and inside of the pan, and invert each layer onto a rack. Remove the pans and carefully peel off the parchment paper. Invert again, topside up on a rack to cool completely.

To protect the layers from cracking or breaking, slide a cardboard circle (or another flat surface) under each one. Wrap the layers with Chocolate Ganache

Read more at http://www.vegkitchen.com/recipes/chocolate-cake-to-live-for/#ru8DLyTaPI84q10m.99

Minha adaptação:

1 xíc. de farinha branca
1 xíc. de farinha integral
Meia xíc. de açúcar mascavo
2 colheres de chá de fermento em pó
2 colheres de chá de bicarbonato de sódio
1 colher de chá de sal marinho
Meia colher de chá de canela em pó
Meia xícara de óleo de arroz
1 xícara de melado de cana
2 xícaras de leite de aveia caseiro
1 colher de sopa de essência de baunilha ou de extrato de baunilha caseiro
2 colheres de sopa de vinagre de maçã

Usei uma forma redonda untada com óleo e acrescentaria também o cacau ou usaria papel manteiga para facilitar na hora de desenformar (como diz na receita original)

Peneirei todos ingredientes secos e misturei em uma tigela. Em outra tigela misturei os ingredientes líquidos. Depois misturei o líquido ao seco com um fouet. É importante não bater muito a massa, quando mais breve melhor. Misture somente até incorporar os ingredientes, sem deixar bolinhas de farinha. Levei ao fogo imediatamente. Assei em temperatura média 150-200.

Para rechear faça dois bolos porque ele não é um bolo para ser cortado ao meio.

A cobertura foi meu teste número um de chantilly vegano que ainda não ficou “no ponto”

Fiz com base na receita do Presunto Vegetariano http://presuntovegetariano.com.br/receitas/doces/chantilly-vegano/ mas usei leite de aveia, tofu, óleo de coco e sumo de limão. Os próximos testes incluirão CMC ou goma xantana

Usei calda de cereja para umedecer a massa e decorei com cereja e com o melhor chocolate vegano e brasileiro: o Bahia da Harald http://www.harald.com.br/produtos/Detalhes.aspx?ProdutoId=107&ProdutoMarcaId=1

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Zoooooom

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7 thoughts on “Bolo de chocolate com cereja

  1. Pingback: Bolo de chocolate com nozes sem glúten | Torteria da Ka

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